Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό, καθώς απαιτείται για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, οι οποίες δεσμεύουν το οξυγόνο μέσα στο σώμα, όπως επίσης και για διαφορετικά ένζυμα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας. Όσα άτομα στοχεύουν σε αύξηση της πρόσληψης σιδήρου θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω συστάσεις:

  • Να συμπεριλαμβάνουν σε κάθε σχεδόν γεύμα πηγές αιμικού σιδήρου. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε: κρέας, συκώτι, πουλερικά, ψάρια & θαλασσινά (π.χ., μύδια, στρείδια).
  • Ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες, άρα θα πρέπει πάντα να συνδυάζεται με μια πηγή βιταμίνης C. Για παράδειγμα, στα ρεβίθια να προστίθεται λεμόνι και στις φακές φρέσκια ντομάτα. Αλλιώς να καταναλώνεται πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα.
  • Να αποφεύγουν να καταναλώνουν τις φυτικές πηγές σιδήρου μαζί με καφέ, τσάι, χαμομήλι και κακάο (περιέχουν τανίνες που μειώνουν την απορρόφηση). Τέτοια ροφήματα καλύτερα να καταναλώνονται μεταξύ των γευμάτων και όχι κατά την διάρκεια. Το ασβέστιο που περιέχεται στα γαλακτοκομικά μειώνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Να προτιμούν εμπλουτισμένα με σίδηρο προϊόντα εμπορίου (δημητριακά πρωινού, γάλα κ.ά.).
  • Εάν προσλαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου, να το συνοδεύουν με χυμό πορτοκαλιού και να μην καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα για αρκετή ώρα μετά τη λήψη του συμπληρώματος.

Συστάσεις σε περίπτωση παρενεργειών
Συνήθεις παρενέργειες από τη λήψη συμπληρώματος σιδήρου είναι η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται τροποποιήσεις στη λήψη, όπως:

  • ταυτόχρονη λήψη του συμπληρώματος σιδήρου με την τροφή
  • διαίρεση της συνολικής ημερήσιας δόσης του χορηγούμενου σιδήρου
  • ελάττωση της ημερήσιας δόσης, με χρήση σκευασμάτων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε σίδηρο π.χ. χορήγηση γλυκονικού δισθενούς σιδήρου.