Τα όσπρια αποτελούν ένα πραγματικό superfood της ελληνικής διατροφής. Είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο κ.ά. Επιπλέον, η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι μικρή και η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το μεγάλο ατού των οσπρίων είναι ότι περιέχουν σχεδόν την πρωτεινη μιας μερίδας κρέατος και τις φυτικές ίνες/βιταμίνες δύο μερίδων λαχανικών! Για να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη των οσπρίων, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, όπως:

  • Καταναλώνετε ποικιλία οσπρίων. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε ως κύριο γεύμα, αλλά και ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος ή ως σαλάτα (π.χ., φάβα, φασόλια μαυρομάτικα).
  • Συνδυάστε τα όσπρια με δημητριακά, όπως ψωμί ή ρύζι (π.χ., φακόρυζο). Γιατί; Οι πρωτεΐνες των οσπρίων δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για τον λόγο αυτό, συνδυάζοντας τα όσπρια με δημητριακά, τα αμινοξέα τους αλληλοσυμπληρώνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους.
  • Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν τα όσπρια, συνδυάστε τα με μία πηγή βιταμίνης C. Για παράδειγμα στα ρεβίθια προσθέστε λεμόνι, στις φακές προσθέστε φρέσκια ντομάτα ή καταναλώστε πορτοκάλι ή μανταρίνι μετά το γεύμα.
  • Αποφεύγετε τη χρήση μαγειρικής σόδας κατά το μούλιασμα των οσπρίων, γιατί χάνεται μέρος της περιεκτικότητάς τους σε ορισμένες βιταμίνες.
  • Εάν νιώθετε «φούσκωμα», όταν καταναλώνετε όσπρια, αφήστε τα να βράσουν αρκετά κατά το μαγείρεμα ή καταναλώστε μικρότερη ποσότητα, περισσότερες φορές μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα.